НОВА Кетъринг - вкусни хапки 'бижу, луксозни чаши под наем, цветни бар маси, шампаниери, сървиз и всичко за вашия прекрасен празник!

Свържете се с нас на:  info@novva.bgтел:  0887 304 443

Нова Кетъринг - протокол и етикет

 

Независимо дали сте официални гости или сте сред поканените на празничен обяд или корпоративна вечеря, със сигурност ще ви бъде от полза да сте наясно с позволеното поведение, според обществените етикет и протокол.

ВАЖНИ СЪВЕТИ

 

–   Когато сте гост на официална вечеря, не сменяйте мястото, което са ви определили домакините. Те със сигурност са положили големи усилия да подредят гостите по съответен белег, така, че седящите в близост, да имат общи теми за разговор.

–   От вас се очаква да разговаряте с хората, седнали и от двете ви страни. Може да сте дошли заедно с колега, приятел или член от семейството, но това не означава да контактувате единствено с тях.

–   Ако сте в ресторант, не започвайте да консумирате, докато не са сервирали на всички гости на вашата маса. Ако сте на официална вечеря, изчакайте домакинът първи да започне да се храни, освен ако той самият не е настоял за обратното.

–   Не вадете лични вещи, козметика, лекарства и аксесоари на масата. Дори да се налага да ги изпиете лекарство непосредствено, преди хранене, направете го по възможно най-дискретния начин.

–   Не си поправяйте грима на масата, дори в обкръжението на близки.

–   Не поставяйте свои електронни устройства, компютър, телефон на масата, оставете ги в чантата или в дрехата си. В случай на спешно телефонно позвъняване, извадете апарата си, без да поглеждате дисплея, дискретно отговорете и обяснете, че в момента не можете да говорите и ще се обадите по-късно. След това се извинете на хората около себе си. Не допускайте околните да си помислят, че този, който се обажда, е по-важен от тях.

–    Не предлагайте от своята храна на другите и не опитвайте от тяхната.

–    Не се протягайте през масата, ако искате нещо отдалечено отвас. Вместо това помолете с премерен жест или с тих глас някой да ви го подаде.

–    Редът на поръчване спрямо етикета търпи развитие през годините. Въпросът дали дамите трябва да поръчат първи, вече не е на дневен ред. Към днешна дата с предимство са тези, които първи са готови с избора си. По този начин те оставят на останалите повече време да прегледат менюто.

–   При плащане на сметката разделението между половете също отдавна не играе роля. В миналото може и да са давали на дамите меню без цени, но в днешно време сметката може и да поеме този, който е отправил поканата.

ПРОТОКОЛ И ЕТИКЕТ

Нова Кетъринг - декорирани бар маси

Кетъринг услуга

ПРИБОРИТЕ

Приборите трябва да са подредени в последователност, в която ще се използват. Започва се от най-външните и се преминава към останалите в посока към чинията. Ножовете и лъжиците са отдясно, а вилиците – отляво.

Ножът по правило се държи за онази част на дръжката, която е до острието. Изключение прави единствено ножът за риба, който се държи така, като държите молив.

АМЕРИКАНСКИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ

 

Така нареченият „американски” метод вече се ползва масово в много страни и не се приема за проява на лош вкус. Когато режат храната, американците държат вилицата в лявата ръка, а ножа в дясната, след което оставят ножа в горната част на чинията и за удобство местят вилицата в дясната си ръка.

Ако им се налага да се оставят приборите, например – за да се отпие от чашата, вилицата и ножа трябва да се поставят в дясната част на чинията така, че между тях да остане разстояние.

Когато храненето е приключило, приборите се поставят плътно един до друг в дясната част на чинията. Ако си представим, че чинията е часовник, горната част на приборите ще сочи десет часа, а дръжките ще сочат осем часа.

ЕВРОПЕЙСКИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ

 

Европейците режат храната като американците, но се хранят с лявата ръка. Не е необходимо човек да оставя вилицата и ножа след всяка хапка, но трябва да го направи, когато иска да си вземе друг артикул или при желание да отпие от чашата си.

За да покажат, че не са приключили с храненето, европейците кръстосват вилицата и ножа, а за да покажат, че са се нахранили, оставят приборите по същия начин като американците, с тази разлика, че вилицата е обърната надолу - със зъбците към чинията.

Нова Кетъринг - протокол и етикет
Нова Кетъринг - безмесни хапки

Чаши под наем

ЧАШИ

 

Чашите се поставят от дясната страна на чинията и също като приборите са подредени по реда, в който ще се използват. В случаите, в които празникът започва със слово, след или по време на което ще се вдигат тостове и наздравици, чашата за шампанско или за бяло вино е разположена най-близо до чинията, защото се очаква да се започне с нея. Чашата за червено вино е точно зад тази за бяло вино. Чашата за вода се поставя зад чашите за вино и е по-голяма от тях. Има и втори вариант за чашата за шампанско – тя да е зад другите три, ако шампанското е предназначено за десерта.

Що се отнася до това как се държат чашите, експертите съветват да хващате чашите за вино за столчето, защото иначе ще промените температурата на виното, а с това и вкуса му. Това не важи за чашата за вода – нея трябва да хванете не за столчето, а за долната част, точно над него.

Ако не желаете да ви сервират някоя от напитките, не обръщайте чашата обратно, а използвайте познатия жест да сложите ръка над нея и да откажете любезно на обслужващия персонал – барман, сервитьор, сървиз служител, кейтър.

Въпреки, че и следващият жест е популярно познат от филмите, проява на лош вкус е да почуквате с метални или иноксови прибори по чашите, за да привлечете внимание.

Етикетът за поведение на масата и общественият протокол не бива да се пренебрегват, тъй като те до голяма степен влияят на представянето ни в обществото.

В материала са използвани текстове от http://etiquette.bg/

Всички публикувани цени в сайта са без включен ДДС и разходи за транспорт

 NOVA Catering

 - 2016 г. - Всички права запазени ®

Created by:

 NOVA WD Studio