НОВА Кетъринг - вкусни хапки 'бижу, луксозни чаши под наем, цветни бар маси, шампаниери, сървиз и всичко за вашия прекрасен празник!

Свържете се с нас на:  info@novva.bgтел:  0887 304 443

Готварски съвети от нашите кулинари, клиенти и приятели

 • В много рецепти и в готварството, и в сладкарството ще намерите добавки от портокалова или лимонова кора вместо готови есенции. Технолозите препоръчват в днешно време да не се възползвате от тези инструкции, освен в случаите, в които сте откъснали плода от дръвчето в двора си. Това е сред малкото случаи, в които химическият продукт е за предпочитане пред естествения, дори след почистване на кората със сода бикарбонат и четка.
 • За да не пръска маслото при пържене, поставете щипка сол преди загряването му. И един съвет от кулинарните ветерани: когато пържите риба, добавете и едно парче картоф /може и по-стар и „гумен”/, който да изхвърлите след готвенето – ще се удивите как миризмата ще е почти неосезаема.
 • Един от похватите за така нареченото „запечатване” на месото е пърженето му за кратко преди по-нататъшната термична обработка. Смисълът на тази процедура е да не изтичат соковете на месцата. Ако не желаете да пържите, то относително същия ефект ще постигнете като запечете месото за две минути от всяка страна на много по-висока температура от тази, на която ще продължите обработката.
 • На няколко места в телевизионни предавания и статии чуваме и четем съвети за размразяване на плодове и зеленчуци под студена течаща вода. Нашите кулинарни експерти категорично се противопоставят на този похват. Единственото изключение те допускат при зеления фасул – за да се балансира леката му миризма или дъх, която той носи и някои хора приемат за неприятна, непосредствено преди готвенето му, го облейте хубаво със студена вода.
 • При готвени ястия, в чиито рецепти са включени червени чушки /пиперки/, дори да е изрично указано чушките да са пресни, добавяйте по една или повече сушени. Ако имате непоносимост към люспи, имайте предвид, че при сушените чушки, люспите са силно изтънени, може да се ронят дори и да не се усещат при консумация. В случай, че все пак ви дразнят, накиснете в топла вода сушените пиперки до набъбването им, след това ги обелете и ползвайте само месестата част. Крайният резултат ще ви убеди винаги да се възползвате от този съвет. Абсолютно приложим е и при люти чушки.
 • Въпреки дългогодишните съвети за  посоляване в края при готвене на зрял фасул или боб, ето един революционен съвет, изпробван в нашите кухни: Преди да започнете да готвите боба, традициите от нашите баби съветват да го накиснете за минимум десет часа, а най-добре - за цяло денонощие. Изпробвайте съвета на една любима наша клиентка: първоначалното накисване на боба направете в подсолена вода и ще останете много приятно изненадани!
 • Вече всички знаят съветите за накисване на варивата преди готвене, особено ефективни при зрял фасул / боб. Ако нямате цяло денонощие, за да го оставите във вода, то можете да направите поне следното: сложете го на котлона във вода, кипнете го, а след това го оставете да „отпочине” час-два. След това пристъпете към същественото готвене.
 • Още нещо, изпитано лично, при готвене на зрял фасул. Ако имате съмнения, че варивото може да е по-старичко, то добавете малка лъжичка сода бикарбонат, същата лъжичка водка/ракия и захар в самото начало на готвенето или преди затварянето на тенджерата под налягане. Ще бъдете приятно изненадани.
Нова Кетъринг - доставка хапки

Кетъринг хапки

 • Ако обичате хрупкавата пилешка кожичка около бутчето, то за да стане така изкушаващата коричка, оставете месото за минимум три часа, а най-добре за едно денонощие, в хладилника, за да се дехидратира. Друг похват е демонстрираната от Джейми Оливър панировка за печене – галета, чесън на прах, любимите ви билки, по средата на печенето извадете месото, оваляйте го в панировката и обратно го допечете.
 • Когато готвите тесто с масло, максимално много операции извършете с шпатула, дървена лъжица, а съответно минимално време месете с ръце – докосването на масленото тесто с ръце деформира тестото, поради предаването на телесната температура.
 • При използване на тиквички и пресни краставици е важен редът при посоляването им. Например – при правене на таратор има различни похвати и рецепти- Един от тях, на който и ние симпатизираме, е солта да бъде добавена в края, преди поднасяне, след като краставиците, копърът, ядките, зехтинът и млякото са вече смесени.
 • При готвене с извара внимавайте с добавянето на сол – солта овлажнява силно изварата.
 • В много съвременни рецепти, особено за тесто, ще видите инструкции да размразите или разтопите маслото в микровълнова фурна. В интерес на истината, никой уважаващ себе си готвач или сладкар не уважава този похват. Винаги, когато имате възможност, разтопявайте до омекване маслото на стайна температура, дори в близост до фурна или друга топлина, но не и в микровълнова фурна.
Нова Кетъринг - чаши под наем

Кетъринг оборудване под наем

 • При готвене на ястия с ориз във фурна, намалявайте градусите от 140 до 160 С /градуса по Целзий/. Същата логика следвайте при готвене на ориз на котлон, от най-ниската до средна степен, никога на последните 2-3 степени на котлона.
 • Ако доматеният сос ви се струва доста кисел на опитване, то вместо да добавяте неконтролируеми количества от вкусната захарчица, пробвайте да добавите малка щипка сода бикарбонат за редуциране на киселинността.

NOVA CATERING Ви желае много вкусни усмивки, красиви моменти и изящни празници!

Всички публикувани цени в сайта са без включен ДДС и разходи за транспорт

 NOVA Catering

 - 2016 г. - Всички права запазени ®

Created by:

 NOVA WD Studio