НОВА Кетъринг - вкусни хапки 'бижу, луксозни чаши под наем, цветни бар маси, шампаниери, сървиз и всичко за вашия прекрасен празник!

Свържете се с нас на:  info@novva.bgтел:  0887 304 443

 

Дегустацията на вино е съвсем различна дейност от самото пиене на вино. Ето защо, често може да видите как дегустатори въртят с леко кръгово движение ръката си с чаша вино, отпиват и дълго време съзерцават вкуса му. За да дегустирате виното като професионален дегустатор трябва да „намалите темпото на отпиване“ и да отделите повече внимание на някои от сензорните чувства като вкус, мирис, допир и визия. Запомнете нещо важно – при дегустирането няма специални правила как едно вино трябва да ухае или да има определен вкус. Всяка партида, сорт и начин на производство са различни по себе си.

Завъртете с леко кръгово движение чашата, така че виното да облее леко стените и, наклонете я на 45 градуса над бяла покривка или хартия, за да определите цвета на виното. При оценка на цвета на виното имайте предвид следното: степените на бистрота, които виното може да заема са – идеално бистро с блясък, бистро, опалесцентно (от скъпоценния камък опал. При вината в тази графа се забелязва цветова консистенция и отразяване на светлина), мътно и мътно с утайка. Признаци като замъгленост, повърхностни петна и слаба прозрачност говорят за вино с нарушено качествено състояние. Утайката от друга страна не винаги е признак за лошо качество. При вината процесът на отлежаване не свършва с престоя им в бъчвите. След бутилиране, в отсъствието на кислород, започва финалният етап на стареене – тогава танините и антоцианите (багрилните вещества) се свързват и това причинява развитие както на цвета, така и на вкуса. Поради протичането на тези процеси е нормално при стари вина да се получи утайка, дори и те да са филтрирани преди бутилиране. В този случай утайката е признак за възрастта на виното. Наличието и при млади вина, обаче, се счита за дефект. Съставът на червените вина е значително по-богат, поради което те притежават по-голямо изобилие и сложност на нюансите. Младите червени вина се отличават с ярки пурпурни цветове и леки виолетови нюанси. С течение на времето и под влияние на бъчвите антоцианите (багрилните вещества) преминават през различни химични процеси и цветът на виното бавно се променя. Вина с преобладаващи рубинени, пурпурни и черешови нюанси са в оптимална фаза на развитието си. При отлежали вина появата на керемидени и оранжеви оттенъци е индикатор за напреднали окислителни процеси.

важни съвети при дегустиране на вино

Нова Кетъринг - бар маси под наем, декорация

Поставете носа над чашата и вдишайте дълбоко, за да усетите и определите специфичните нотки аромат на виното. Не бързайте, може да го направите няколко пъти. С думата “нос” дегустаторите и ентусиастите обобщават ароматните усещания, които са изпитали от определено вино. Оценяването на тези характеристики се прави в спокойна обстановка, подходяща чаша и подготвено обоняние. За предпочитане е в помещението, в което се намирате да не преобладава някаква силна миризма, която би могла да разстрои сетивата ви. Температурата също е от значение. При неподходящи нива тя може, както да “заключи” ароматите на виното, така и да притъпи усещането ви за мирис и някоя от по-фините миризми да ви се изплъзне. Дегустаторите разделят “носа” на две отделни групи – аромат и букет, в които влизат миризми, директно свързани с органичните химични съединения от ципата на гроздето.

Кетъринг оборудване под наем

Kато сте привършили с оценяването на “роклята” и “носа” на виното, идва ред и на неговия вкус. Отпийте малка глътка или около 8 ml от течността и без да преглъщате, разлейте това количество неколкократно и равномерно върху всички вкусови зони на езика и небцето си. По този начин би трябвало да си създадете начални впечатления за вкуса. След това поемете минимално количество въздух през зъбите и носа си. Така ще отключите повече от характеристиките на виното и ще разкриете евентуалното съществуване на недостатъци и дефекти.

Според изискванията на етикета и протокола е препоръчително, когато дегустирате в по-голяма компания, да се съобразявате с другите – когато те отпиват, тогава и вие, когато другите гледат цвета на виното, съответно и вие правите същото.

Спазвайте етикета и не критикувайте другите как оценяват виното и какви специфични вкусове усещат в него. Дегустацията на вино е субективна – няма правилни и грешни неща.

Нова Кетъринг - чаши под наем

Кетъринг хапки

Ако желаете допълнително питие, то трябва да бъде само вода. Не взимайте кафе, газирани напитки и сокове, които ще окажат влияние на сетивността ви и ще променят реалните аромати на виното в устата.

 

В материала са използвани текстове от http://etiquette.bg/

Всички публикувани цени в сайта са без включен ДДС и разходи за транспорт

 NOVA Catering

 - 2016 г. - Всички права запазени ®

Created by:

 NOVA WD Studio